Monday, May 28, 2012

31.0 Khasiat Kasturi

Kasturi - Perubatan Alternatif (sumber: Madrasah Darul Atiq dan Mercy)


  


Khasiat Kasturi

Berdasarkan kajian yang dibuat oleh ilmuwan Islam terutamanya Imam Ibnu Qayyim Al-Jauziyyah R.A. dan ahli-ahli perubatan Islam, maka kasturi didapati mempunyai banyak khasiat, antaranya:-

1) Memberi kekuatan pada roh - Haruman adalah santapan roh, manakala kasturi adalah merupakan sewangi-wangi dan sebaik-baik haruman sebagaimana sabda Nabi SAW: “Sebaik-baik wangian adalah minyak kasturi” (Hadis Riwayat Muslim)

2) Menenangkan Jiwa

3) Mencerdaskan akal dan menyihatkan otak

4) Menghilangkan ketakutan dan kebimbangan

5) Menghilangkan debaran jantung

6) Menghilangkan Sesak Nafas

7) Melegakan Lelah (Asma)

8] Menyedarkan orang yang pengsan

9) Memperkuatkan organ luaran tubuh

10) Memperkuatkan organ dalaman tubuh

11) Menghilangkan rasa gementar

12) Menghilangkan sejuk tubuh

13) Membuang angin yang berlebihan dalam tubuh

14) Menawarkan racun atau bisa-bisa binatang

15) Menghilangkan kesakitan sewaktu kencing

16) menjernihkan mata putih pada mata

17) Berfungsi memelihara kesihatan secara keseluruhan

18] Mencegah wabak penyakit

19) Melanjutkan usia

20) Meredhakan Allah SWT, menyukakan para malaikat dan orang-orang soleh, dan sebaliknya dapat mengusirkan syaitan laknatullah dan kuncu-kuncunya.

Menurut Imam Syafie R.A. bahawa antara perkara yang dapat menguatkan badan jasmani ialah dengan mencium bau-bauan yang harum (spt kasturi).(Rujukan:   http://www.mercyholy.com)
______________________________________________________________________

Dr. Jamnul Azhar bin Mulkan

Terdapat kasturi putih dan kasturi hitam

Kasturi ( @RM50.00/ botol )
  • Merawat: Jantung, Buah pinggang, Hepatitis, Jangkitan paru-paru, Bronkitis, ArthritisPancreatitis, Stomatitis Sawan tangis Epilepsy Kencing tak lawas
  • Menenangkan jiwa (aromaterapi) 
  • Mengatasi loya ibu hamil 
  • Sebagai pewangi harian 
  • Pendinding sihir dan makhluk halus: Sapukan kasturi pada hujung jari telunjuk sebanyak 3/5/7 kali - Celup dan putarkan jari telunjuk berlawanan dengan arah jam sebanyak 3/5/7 kali ke dalam segelas minuman. Selawat sebanyak 3/5/7 kali, kemudian minum minuman tersebut. InsyaAllah akan mendapat penyembuhan. 
Copyright ©2012 - Jamnazhar Enterprise - http://www.mercyholy.com _PN_PAGE 1 _PN_OF 1

Nota: Petikan dari Laman Web Rasmi Mercy Holy (Dr. Jamnul Azhar bin Mulkan – Pendang, Kedah). Jamnazhar Enterprise 

Thursday, May 24, 2012

30.0 Palestin Oh Palestin!!

Palestin bersendirian di dunia ini.  Ada saudara mara tapi sayang, semuanya sedang sibok menguruskan rumahtangga sendiri.  Tiada masa hendak menoleh melihat kekurangan atau kesusahan yang sedang ditempohi oleh saudaranya atau jiran tetangganya.  Kasihan, sedih, pilu dan amat dukacita kerana dunia tidak mampu menolong Palestin dalam ertikata yang sebenarnya.  Apalagi aku seorang insan yang lemah dalam serbaserbi ini hanya se kadar mampu menolong Palestin seperti se ekor burung mengambil air dalam paruhnya hendak membantu memadamkan api yang membakar Nabi Ibrahim a.s.  Paling menyedihkan, apabila negara2 bersaudara/berjiran dengan Palestin sudah tidak mengenali lagi yang mana saudara dan yang mana musuh. Musuh dijadikan saudara dan sebaliknya.


Sejarah penaklukan Palestin sejak perancangan awal yahudi Ogos 1897

Ya Allah, berilah kekuatan kepada umat Islam di dunia ini amnya dan Palestin khasnya.  Engkau limpahkan semangat juang dalam diri dan hati setiap mereka, bantulah kami, bantulah mereka mengalahkan musuh kami dan juga musuh Engkau, Ya Allah, Ya Rahman, Ya Rahim.  Peliharalah kami dari segala malapetaka. Rahmatilah ruh mereka yang telah syahid demi menegakkan syiar agama Islam dan menjaga kedaulatan negaranya, tempatkan ruh mereka di taman2 syurga Mu ya Allah, Amiin Ya Rabbal 'aalamiin.


Mereka kembali kepada Allah dengan wajah tersenyum dan penuh redza.


Kanak-kanak menjadi mangsa kekejaman yahudi, dunia kata "perkara biasa".


Tak dapat orang, masjid Al-Aqsa menjadi mangsa pada 21 Ogos 1969


Sebok melayan tetamu agung hingga terlupa menoleh jiran kebuluran ( NOTA: bukan di negara timur tengah  sahaja tapi di seluruh dunia kini)


Antara dua derajat!



Maafkan saya jika paparan ini menjadi fitnah.  Adakah ia kehidupan sebenar orang Arab (keturunan Raja) atau lakunan oleh yahudi bagi mengujudkan rasa benci terhadap orang Arab. Wallaahu wa'alam.



Kebanyakan (bukan semua) Arab sekarang telah tertipu oleh kemewahan hidup di dunia, sebok mengumpul harta yang tak boleh bawa ke kubur, ingin mencipta yang terbaik, yang terbesar, yang terkaya, yang tercanggih, bangunan yang tertinggi dan bermacam-macam "yang" lagi hingga terlupa di Somalia, Sudan dan Afrika sedang kebuluran dan mengharapkan se suap makanan.  Ya Allah, peliharalah kami dari fitnah hidup dan fitnah masihi dajjal.


video







ALLAAHU AKBAR! ALLAAHU AKBAR! ALLAAHU AKBAR!
BERILAH PETUNJUK DAN HIDAYAHMU KEPADA KAMI, HAMBA MU YANG DAIF LAGI KERDIL INI.  TIDAK KUASA KAMI MENJADI HAMBA MU YANG TAAT PATUH KEPADA AJARAN ISLAM MELAINKAN PETUNJUK HIDAYAH DARI MU JUA.  KEMEWAHAN DUNIA MENGUJI KEIMANAN KAMI, MELEBURKAN HATI-HATI KAMI YANG INGIN BERBAKTI KEPADA AGAMA MU, TUJUAN KAMI HIDUP TELAH DIPESONGKAN OLEH KEINDAHAN DAN UJIAN DUNIA. AMPUNILAH KAMI YA ALLAH.





29.0 Lobak merah ubat mata


Keberkesan perubatan mata dengan memakan lobak merah disertai dengan doa ini tidak dijamin. Kita se laku manusia se kadar berikhtiar dan Allah s.w.t. jua yang menyembuhkan segala penyakit,  tiap-tiap penyakit ada ubatnya kecuali maut.  Insya'allah, jangan berputus asa dari rahmat Allah. Selamat mencuba.

Friday, May 18, 2012

28.0 Lau kaana bainanaa


video



Nikmatilah lagu dan senikata "Lau kaana bainanaa" ertinya "Kalaulah / Se andainya kekasihMu (i.e. Rasulullah s.a.w.) masih berada bersama-sama kami. Disampaikan oleh Abdul Rahman bin Muhammad.

Semoga beroleh taufik dan hidayah serta kasih kita kepada junjungan Rasulullah s.a.w. sentiasa segar bugar.

27.0 Wanita Vs Sakit Jantung

video

Paparan video di atas dipetik dari website: www.herbajantung.com

Penawar Sakit Jantung, Barah & Ketumbuhan Formulasi Prof. Dato' Dr. Badaruddin Nordin Dengan Kerjasama UniKL & FRIM

Thursday, May 17, 2012

26.0 Perangai = Kumpulan Darah

Jadual ini diterima daripada kawan. Sejauh mana kebenarannya, entahlah. Ada yang kena dan ada yang tak kena. Jadi, marilah kita lihat siapa yang kena.



25.0 Risiko Angiogram




Courtesy of Intermountain Medical Imaging, Boise, Idaho. All rights reserved.

An angiogram is an X-ray test done to take pictures of the blood flow in an artery or vein. During the test, you lie on a table and a dye is injected into a blood vessel in the groin or elbow. A special camera takes pictures of the dye as it moves through the blood vessels.

In this picture, the radiologist uses monitors and table controls to position the person before an angiogram. The large C-arm can turn to take X-ray pictures from many different angles.

Medical Review: Kathleen Romito, MD - Family Medicine & Andrew Swan, MD, CCFP, FCFP - Family Medicine & Howard Schaff, MD - Diagnostic Radiology
(Last Revised: February 7, 2011.  Author: Healthwise Staff)

Setiap procedure perubatan mengandungi risiko yang perlu diambil oleh setiap pesakit. Malah mengambil atau memakan ubat juga ada kesan sampingan dan risiko. Oleh itu, ikutlah nasihat doktor pakar.

Mengapa Angiogram diperlukan?

Your doctor may recommend that you have a coronary angiogram if you have:
  • Symptoms of coronary artery disease, such as chest pain (angina) 
  • Pain in your chest, jaw, neck or arm that can't be explained by other tests
  • New or increasing chest pain (unstable angina)
  • A heart defect you were born with (congenital heart disease)
  • Heart failure
  • Other blood vessel problems or a chest injury
  • A heart valve problem that requires surgery
You may also need an angiogram if you're going to have surgery unrelated to your heart, but you're at high risk of having a heart problem during that surgery.

Because there's a small risk of complications, angiograms are usually done after noninvasive heart tests have been performed, such as an electrocardiogram, an echocardiogram or a stress test.

(Rujukan: http://www.mayoclinic.com/health/coronary-angiogram/MY00541/DSECTION=why-its-done)

Risiko dan komplikasi dari Kaedah Angiogram

As with most procedures done on your heart and blood vessels, coronary angiogram has some risks. Major complications are rare, though. Potential risks and complications include:
  • Heart attack
  • Stroke
  • Injury to the catheterized artery
  • Irregular heart rhythms (arrhythmias)
  • Allergic reactions to the dye or medications used during the procedure
  • A tear in your heart or artery
  • Kidney damage
  • Excessive bleeding
  • Infection
  • Blood clots
  • Radiation exposure from the X-rays

(Terjemahan dari artikel asal)  Kemungkinan ujudnya masalah utama dari Angiogram adalah terlalu kecil tetapi beberapa masalah akan ujud. Dalam keadaan kes biasa, masalah timbul dalam masa 2 jam selepas menjalani Angiogram ketika kita berada di bilik pemulihan. Jika ujud masalah ketika Angiogram, ujikaji tidak akan dilengkapkan. Kita mungkin memerlukan rawatan segera (kecemasan) termasuklah pembedahan.

Terdapat kebarangkalian/kemungkinan tindakbalas allergik (allergic reaction) terhadap dye iodine. Tindakbalasnya boleh jadi sederhana (rasa gatas dan bebintik ruam) atau lebih terok (masalah penafasan atau sudden shock).  Kebanyakan tindakbalas-tindakbalas boleh dirawat dengan ubat. Pastikan anda memaklumkan doktor jika anda mengalami "hay fever" (Allergic rhinitis, often called hay fever, is an overreaction of the immune system to particles in the air that a person breathes. This overreaction causes inflammation and symptoms such as sneezing; a runny, stuffy, or itchy nose; and itchy, watery eyes. Other symptoms of allergic rhinitis may include a temporary loss of the sense of smell, headache and fatigue, dark circles under the eyes, and mucus draining from the nose down the back of the throat (post-nasal drip)) atau asthma atau allergi iodine atau allergi makanan.

There is a small chance that the catheter may damage a blood vessel or dislodge a piece of clotted blood or fat from the vessel wall. The clot or fat can block blood flow to the brain, arm, leg, or intestine (bowel).
Bleeding from the needle site may occur. Also, a blood clot can form where the catheter was inserted. This may cause some blockage of the blood flow in the arm or leg.

The iodine dye used for the test can cause water loss or direct damage to the kidneys. This is a special concern for people who have kidney problems, diabetes, or who are dehydrated. Special measures are used during the test to prevent problems for people who need an angiogram and have these conditions.
There is always a small chance of damage to cells or tissue from being exposed to any radiation, even the low level used for this test.

Wednesday, May 16, 2012

24.0 Halwa mata dan minda


Gamaknya beginilah keadaannya kalau gomen lanjutkan umur persaraan hingga 65 tahun ....... he he he!


Iklan pada van yang amat menyeramkannnnnnnnnnnn ..............


Kera di hutan disusukan, anak sendiri ditinggal-tinggalkan ..... betulkah?


lagu ni pun adakah? apasal dia benci SEMUA orang? nampaknya kena pindah dok dalam hutan je lah. Dia melawak atau betul-betul ni?



Fulamaaaakkkkkk .... terangkat beb!!! syarikat Odorono dok cari orang macam ni tak jumpa lagi, nak buat iklan dodoran ketiak!


product epal terbaru di pasaran ........







23.0 Give PEACE a chance!

Perang Dunia Pertama dan Kedua telah berlalu.  Kebelakangan ini kuasa besar seperti Amerika menunjukkan belangnya dengan membuat keputusan menyerang negara-negara lemah (khasnya negara Islam yang anti-yahudi laknatullahi alaihi) atau negara yang menjadi pesaingnya dalam aspek sains dan teknologi.  Propaganda memainkan peranan penting dalam kempen untuk memusnahkan sesebuah negara ..... Afghanistan, Iraq, Palestin, Iran, Syria, Yemen, Sudan, Lebanon ..... semuanya ibarat telor di hujung tanduk. Sudahlah, sedarlah, insaflah, berilah peluang kepada KEAMANAN untuk bernafas di dunia ini.  Rasa cinta dan kasih sayang sesama insan sejagat bukan sekadar di bibir tetapi perlu dibuktikan.


video




22.0 Pengalaman Mengidap Kencing Manis @ Diabetes



Diabetes/kencing manis berkait rapat dengan penyakit jantung dan buah pinggang atau selalu kita gelar "penyakit tiga beradik". Awasilah di peringkat awal supaya kita tidak menyesal di kemudian hari.  Badan dan kesihatan adalah anugerah Allah s.w.t. yang terbesar kepada kita, jadi jagai dan peliharalah ia dengan sebaik mungkin.






Pengalaman mengidap kencing manis

Pada awal tahun 2010, berlaku satu perubahan pada diri saya.  Mula-mula penglihatan agak sedikit kacau. Tonton TV atau memandu tak payah pakai cermin mata, pelik jugak. Nak membaca agak sukar kalau tulisan kecil, samada dengan atau tanpa cermin mata.  Jadi saya pun membuat cermin mata baru kerana mungkin power dah bertambah.  Selang beberapa hari, diganggu lagi, cermin mata baru seolah-olah tidak berguna. Pada masa yang sama saya selalu haus dan tidak berhenti membuka peti sejuk.  Minuman 100Plus diminum berbotol-botol.  Buang air kecil terlalu kerap, selang 15 - 30 minit, dan kena segera jika tidak ...... bocor!  Waktu malam, bangun buang air 2 - 3 kali.

Seperti biasa, sebelum temujanji dua kali se tahun dengan doktor Pakar di Hospital Sultanah Bahiyah, saya perlu menyediakan laporan lengkap ujian darah (puasa). Maka pada 22 Februari 2010, saya pun membuat ujian darah di IPPT/USM, Kepala Batas.  Ketika mengambil keputusan ujian darah, doktor bertugas, Dr. Mohd. Sheikh Rejakul memaklumkan kandungan gula dalam darah atau Fasting blood sugar (glucose) saya terlalu tinggi iaitu 17.4 mmol/L (normal di antara 3.9 – 5.8 mmol/L). Keadaan ini amat merbahaya bagi saya yang pernah kena serangan jantung. Doktor nasihati saya supaya segera mendapatkan rawatan di Hospital Sultanah Bahiyah.

Pada waktu tengahari, saya beserta isteri memandu ke HSB dan terus dimasukkan ke wad kecemasan (Yellow Zone) di selia oleh Dr. Muhd Suffian bin Sabri. Doktor menyuntik insulin di lengan kanan saya dan direhatkan di atas katil. Discaj pada pukul 6.00 ptg setelah level gula turun ke 11.0 mmol/li.

Rupa-rupanya, perubahan yang dialami oleh diri saya sebenarnya sebahagian daripada sintom orang mengidap kencing manis.  Sekarang saya lebih berhati-hati memakan makanan yang mengandungi gula dan mengawal level glukosa atau gula di bawah 10.0 mmol/liter. Saya membeli alat mengukur glukosa berkuasa bateri AA.  Untuk membantu mengurangkan diabetes, doktor memberi ubat Metformin dan Gliclazide di samping ubat-ubat jantung Coralan (Ivabradine), Aspirin (mencairkan darah), Digoxin (mengawal rentak jantung) dan Simvastatin (mengawal kolestrol).

Saya dengan alat mengukur glukosa.








Monday, May 14, 2012

21.0 Kaedah Angiogram

Angiogram adalah satu kaedah atau ujikaji pengimejan yang menggunakan X-Ray bagi melihat saluran darah dalam badan kita samada urat-urat darah itu sempit, tersumbat, membesar atau sebagainya di beberapa bahagian badan termasuklah otak kita, jantung, abdomen dan kaki.


X-ray equipment is mounted on a C-shaped gantry with the x-ray tube itself beneath the table on which the patient lies. Above the patient is an image intensifier that receives the x-ray signals, amplifies them, and sends them to a TV monitor.

Untuk menghasilkan imej X-Ray, pakar akan memasukkan (inject) sejenis cecair atau kadang kala dipanggil "dye" melalui tiub halus yang flexible dikenali sebagai "catherer". Dye ini atau lebih tepat dipanggil "contrast" akan menyebabkan aliran darah yang mengalir di dalam urat darah dapat dilihat ketika X-Ray. Pakar akan membuat bukaan untuk memasukkan catherer pada bahagian pangkal peha atau melalui tangan (bergantung kepada situasi dan keadaan pesakit). Tiub halus catherer ini akan melalui saluran darah hingga ke tempat tuju i.e. jantung dan sebagainya. Kadang-kadang doktor pakar boleh menangani beberapa masalah urat saraf ketika angiogram. Contohnya, merungkai darah beku (clot) yang ditemui semasa ujikaji, atau melaksanakan kaedah angioplasty dan stenting pada urat saraf yang tersumbat bergantung kepada lokasi dan keadaan. Angiogram juga dapat membantu pakar merancang pembedahan untuk membaiki urat saraf yang berkeadaan lebih rumit serta bermasalah.


The heart is a muscular organ about the size of a fist, located just behind and slightly left of the breastbone. The heart pumps blood through the network of arteries and veins called the cardiovascular system.
The heart has four chambers:
  • The right atrium receives blood from the veins and pumps it to the right ventricle.
  • The right ventricle receives blood from the right atrium and pumps it to the lungs, where it is loaded with oxygen.
  • The left atrium receives oxygenated blood from the lungs and pumps it to the left ventricle.
  • The left ventricle (the strongest chamber) pumps oxygen-rich blood to the rest of the body. The left ventricle’s vigorous contractions create our blood pressure.
The coronary arteries run along the surface of the heart and provide oxygen-rich blood to the heart muscle. A web of nerve tissue also runs through the heart, conducting the complex signals that govern contraction and relaxation. Surrounding the heart is a sac called the pericardium. 
(Rujukan: http://www.webmd.com/heart/picture-of-the-heart)


Nota: For angiography, a thin, soft tube (catheter) is placed in a blood vessel in the groin (such as in the femoral vein). First, a doctor numbs the area with a local anesthetic. Then, a needle is placed into the blood vessel. A guide wire is put through the needle into the blood vessel and the needle is removed. The catheter is slid over the guide wire and moved into the blood vessel. The catheter is guided through the blood vessels until the tip is in the area to be studied. 
(Rujukan: http://www.webmd.com/heart/catheter-placement-in-the-femoral-vein) 

 Hasil dari Kaedah Angiogram boleh direkod dan disimpan untuk kajian lanjut pakar. Di bawah adalah foto X-Ray saya selepas menjalani Angiogram kedua pada 23 Jun 2010 di Hospital Sultanah Bahiyah, Alor Setar, Kedah (Dr. Hj. Abdul Rahim bin Tahir - Ketua Jabatan Kardiologi).



Jika terdapat saluran darah yang tersumbat, doktor pakar akan membuat keputusan samada memasukkan "stent" atau spring ataupun kaedah belon untuk membuka saluran tersebut.

Many angioplasty procedures also include the placement of a stent, a small, flexible tube made of plastic or wire mesh to support the damaged artery walls. Stents can be self-expandable (opens up itself upon deployment) or balloon expandable (balloon needed to open the stent). Balloon expandable stents are typically placed over a balloon-tipped catheter so that when the balloon is expanded, it pushes the stent in place against the artery wall. When the balloon is deflated and removed, the stent remains permanently in place, acting like a scaffold for the artery. Self-expandable stents are easy to deploy, but may require additional angioplasty with balloon to obtain satisfactory dilation (opening) of the diseased vessel. Covered stents or stent-grafts have additional advantages over bare stents and are becoming more commonly used.

Video teknik stenting (atau dikenali juga spring) boleh dilihat pada website ini:
http://www.radiologyinfo.org/en/photocat/gallery3.cfm?pid=1&image=carotid-stenting-broll.jpg&pg=angioplasty

Nota: pemasangan stent pada urat atau saluran darah adalah kekal dan tidak boleh ditanggalkan i.e. pakai sampai mati. Manakala belon ialah sementara i.e. dikembangkan belon pada saraf yang tersumbat (biasanya urat saraf yang terlalu halus dan tidak dapat dipasang stent), dibuka saraf tersebut, dikincupkan belon dan dikeluarkan.  

AWAS:  apa yang dibentangkan di atas adalah sekadar nasihat dan perkongsian pengetahuan serta pengalaman.  Sebarang masalah berkaitan kesihatan pembaca, sila hubungi doktor pakar masing-masing.  Keadaan pesakit tidak sama.   Akan menyusul selepas ini, risiko yang terpaksa ditanggung ketika atau selepas menjalani Angiogram, Insya'allah. 

Sunday, May 6, 2012

20.0 Kesilapan Fakta Tentang Telor


Eggs: No Longer A Forbidden Food

Remember the days when you could enjoy your eggs sunny side up or in a nice fluffy omelet without worrying about your heart and nasty gobs of cholesterol clogging your arteries?

 What happened to those days?

Let me tell you a little story…

 It all starts back in the early 70’s when leisure suits and wood paneling were in fashion… it’s also when the whole connection between cholesterol and heart health all began.

Sometime around 1972, the American Heart Association issued a report that stated that you should limit the amount of eggs you eat so you can reduce cholesterol intake.

All of a sudden…practically overnight… the poor little egg got a bad rap and became labeled the “forbidden food” of our time.

As a result, for years we were told by so-called “health experts” that we should eat no more than three per week or any at all!

The egg became Public Enemy #1… especially those evil little yolks…they were the “brains” behind the egg’s artery invasion.

So then the egg white omelet was born.

Truth be told… the thought process behind the whole theory was sound…

These “experts” thought that because eggs have cholesterol in them (especially in those nasty little yolks) so common sense says that they must raise cholesterol levels in our blood.

Right? Wrong!

But studies now show that this theory is seriously flawed.

For example, the Framingham Heart Study found that egg consumption was unrelated to blood cholesterol levels or heart conditions.[i].. and that includes the yolks.

In another 14-year study… 117,000 nurses and health professionals found that there was no difference in the risk for coronary heart problems between those who ate less than one egg per week and those who ate more than one egg per day..[ii]

So forget what you used to hear about our buddy the egg… because once you set aside the “Egg Myth”… you’ll see just how healthy and nutritious they really are.

Eggs are a great source of protein, providing 5.5 grams of protein per egg and only about 70 calories.

They are also the most complete source of protein…that means they have all the nine essential amino acids that your body needs… and amino acids are the “building blocks” of muscle and other tissues in the body!

Eggs are also chock-full of vitamins, such as: A, B, C, D, E and K; as well as minerals (iron, zinc, selenium), as well as antioxidants lutein and zeaxanthin.

And just look what these little guys do…

Protects Eyesight: Lutein and zeaxanthin, two antioxidants found in egg yolks, help prevent age-related eye problems.

Even better research shows that the lutein from eggs is more easily absorbable by your body than lutein from other food sources.

Regulates the Brain and Nervous System: Egg yolks are the richest source of choline, a member of the vitamin B family, you can get.

It supports your brain and nervous system function by maintaining the structure of brain cells, and is a key component of the neuro-transmitter acetylcholine that helps relay messages from the brain and through nerves to the muscles.

Promotes healthy pregnancy: Choline is also an essential nutrient that contributes to fetal brain development. Two eggs provide about 250 milligrams of choline, or about half of the recommended daily intake for pregnant or breastfeeding women.

Protects Heart Health: Since choline is one of the B vitamins (including B-12), it works as a powerful antioxidant, converting homocysteine…. a substance that can cause damage to your blood vessels…into harmless molecules.

What’s more… eggs are a good source of omega-3s. And omega 3’s live up to their hype, as multiple studies show that omega-3s lower your risk of developing heart problems.

Promotes weight Loss: The high-quality protein in eggs helps keep you feeling fuller longer. In fact, during research people reported feeling less hungry and reduced their caloric intake after eating eggs.

Builds muscle strength: Research shows that high-quality protein like=20 eggs can help active adults build muscle strength and help prevent muscle loss…and other studies show that choline found in eggs may even help prevent muscle damage.

Strengthens Bones: Ordinarily vitamin D is produced by your skin in response to exposure to sunlight. But eggs are one of the few foods that offer vitamin D radiation free.

Vitamin D’s main job is to strengthen your bones by raising calcium absorption.

But it does a lot more than that... It also helps boost your immune system, regulate your blood pressure, and regulate cell growth.

So you see, those days of enjoying eggs are not gone at all.

So don’t be afraid to crack open some incredible edibles!

But before you set down to your sunny side up smorgasbord, there are just a few things you need to consider…

Not all eggs are the same.

You might want to try organic, free-range eggs.

Yes… they are a little more expensive…but these eggs that come from cage free chickens tend to produce eggs that are higher in protein and vitamins.

And with organic you can rest assured that harmful hormones don’t end up in your morning omelet.

Two reasons that make the extra money worth it!

Here are also some tips for maintaining the freshness of your eggs.[iii]
  • Store them in the refrigerator where they can stay up to a month.
  • Don’t wash them because it can remove the protective coating on them.
  • Keep them in the original carton or a covered container so they don’t absorb the odors in your fridge or lose any of their moisture.
  • I know many people like to store them on the fridge door, but that’s not a good idea. Each time the door is opened and closed the eggs are exposed to too much heat. Keep them on the shelve in a covered container.
  • Store them with their pointed edge facing downward to prevent the air chamber and the yolk from shifting.

Stay Healthy!
Shawn Ambrosino
Editor
Best Life Herbals
Rujukan: http://www.bestlife-herbals.com/12all/lt/t_go.php?i=48&e=NTAzNjA=&l=-http--www.bestlife-herbals.com

[i] Dawber T.R. et al. “Eggs, serum cholesterol, and coronary heart disease”. Am J of Clin Nutr. 36(4): 617-625. 1982

[ii] Hu Frank B. et al. “A prospective study of egg consumption and risk of cardiovascular disease in men and women”. JAMA, Vol.. 281, No. 15. 4/21/99

[iii] The world’s healthiest foods: Eggs. www.whfoods.com 5/28/09

Jt/24/07/09

How to test if an egg is fresh:

basket of fresh eggs


Firstly, fill a deep bowl with water and carefully lower the egg into the water.

A very fresh egg will immediately sink to the bottom and lie flat on its side. This is because the air cell within the egg is very small. The egg should also feel quite heavy.

As the egg starts to lose its freshness and more air enters the egg, it will begin to float and stand upright. The smaller end will lie on the bottom of the bowl, whilst the broader end will point towards the surface. The egg will still be good enough to consume, however, if the egg fully floats in the water and does not touch the bottom of the bowl at all, it should be discarded, as it will most likely be bad.

The second method to test the eggs freshness is by breaking the egg onto a flat plate, not into a bowl.

The yolk of a very fresh egg will have a round and compact appearance and it will sit positioned quite high up in the middle of the egg. The white that surrounds it will be thick and stays close to the yolk.

A less fresh egg will contain a flatter yolk, that may break easily and a thinner white that spreads quite far over the plate.

This Egg article by Linda Stradleyof What's Cooking America


Friday, May 4, 2012

19.0 Doa untuk kesihatan dan kesejahteraan

Berdoalah kepada Allah s.w.t.  Allah akan kabulkan doa hambaNya. Allah suka hambaNya meminta-minta dari Nya. Jangan jemu terus berdoa, kalau payah nak cakap Arab, cakap dalam bahasa kita saja (tak kiralah sleng Jawa ka, Kelantan ka, Penang ka) Allah maha Mengetahui.

Di bawah ini contoh doa yang amat baik untuk diamalkan. Insya'allah sejahtera kita di dunia dan di akhirat. Amalkan.

18.0 Mengapa saya menulis?

Mengapa saya menulis? Al-Habib Umar bin Hafidz (seorang ulamak Yemen berasal dari Tarim, Hadhramaut) memberi jawapan.


17.0 Doa Angin Ahmar @ Stroke

Doa untuk rawatan penyakit Angin Ahmar @ Stroke

Dalam kita berusaha mencari penawar untuk penyakit di Hospital Pakar, Klinik Kerajaan atau Swasta, kita perlu juga mencari penawar melalui doa-doa yang diajar oleh Rasulullah s.a.w., para sahabat seterusnya alim ulamak yang merupakan waris kepada Nabi-Nabi.  Allah s.w.t. menurunkan setiap penyakit beserta penawarnya dan manusia diberikan otak untuk berfikir, menyelidik dan menemukan solusi kepada sesuatu penyakit.  

Diperturunkan di bawah ini Doa untuk diamalkan. Yakinlah dengan Allah, Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.


16.0 Tujuh Rahsia Belajar

7 Rahsia mengingati pelajaran (OsmanAffanSmartStudy)

Untuk adik-adik, anak-anak dan semua orang yang masih menuntut tak kiralah ilmu dunia atau ilmu akhirat di sekolah, surau, mesjid, maktab dan sebagainya.  Selamat sukses!!!