Friday, May 1, 2015

321.0 Kos Perubatan

Assalaamu'alaikum warahmatullaahi wabarakaatuh Saudara mara, sahabat handai dan kenalan saya.  Salam pagi Jumaat yang penuh barokah dan semoga kita semua sentiasa di dalam peliharaan Allah s.w.t.

Pagi ini saya nak dedahkan tentang kos perubatan ...... apabila kita sakit, mahu tak mahu kena cari ubat penawar atau terpaksa jalani prosidur/treatment yang melibatkan wang ringgit.  Sebagai contoh, dulu selepas jalani Angiogram bagi memasukkan stenting (spring) dan belon, doktor pakar nasihatkan saya memakan ubat Plavix (Made in France) sekurang2nya 2 - 3 tahun. Mulanya terpaksa dibeli di farmasi 14 biji sahaja, harganya RM110.00.

Di bawah ini adalah anggaran Kos Perubatan Di Malaysia (saya kira masih terendah berbanding negara2 lain di Asia):-

 

Ini pula Kos Perubatan / Rawatan apabila sesuatu prosidur dilaksanakan (selalunya dicaj had Maksima):-"Walaupun anda tidak sakit, ini tidak bermakna anda sihat."  Berhati-hati dan ambil perhatian tentang ungkapan ini kerana ada kebenarannya.  Kenali beberapa tanda/sintom penyakit yang sering dihidapi oleh orang-orang Malaysia khasnya.   Kadang-kadang apabila melihat makanan dan pemakanan rakyat Malaysia, memang membimbangkan kerana "semua kita bedal!, sakit kita berubat."  Biar apapun, "Prevention is better than cure" ...... awas dan berhati2 sebelum sakit kerana apabila sudah sakit, panjang ceritanya.  Penyakit ini ibarat "timing bomb" yang menunggu saat untuk meletop ..... jangan bila dah meletop baru kita tersadar.

 

No comments:

Post a Comment