Thursday, April 16, 2015

319.0 Stress = Tekanan

Saya nak menyentuh sedikit tentang "stress" atau tekanan. Manusia dan stress memang tidak dapat dipisahkan ibarat "irama dan lagu". Seingat saya, bila usia meningkat menjadi baligh atau cukup umur, stress mula kita rasai. Bangun awal pagi, mandi air sejok, berjalan kaki ke sekolah berbatu-batu, bawa wang cukup untuk sekali makan dan minum, cikgu bagi kerjarumah berlambak-lambak, petang pergi belajar mengaji dan balik buat kerjarumah etc. Semua ini stress peringkat awal. Bila usia meningkat remaja, stressnya pun meningkat. Begitulah seterusnya hingga kita menghembus nafas terakhir di muka bumi ini.

 Adakah anak Syria ini menghadapi stress?
Ada orang kaya yang tidak boleh melelapkan mata.

Makan berlebihan dan terlalu mewah juga mengakibatkan stress!

Jika ia asyik mengenangkan nasibnya yang malang, 
maka ia akan berkesudahan mati di atas katilnya.

Orang yang kuat iman dan kepercayaannya kepada Allah 
serta banyak buat kebajikan, stress sukar hinggap pada dirinya.

Amalkan doa ini, dibaca 3 kali di waktu pagi.

Doa petikan dari Hadith Riwayat Bukhari dan Muslim.

Adalah mustahil jika ada orang mengatakan ia tidak pernah dihinggapi stress. Stress kena pada semua orang tidak kira usia, jantina, apa pekerjaaan atau kerjayanya, tanggungjawab kepada individu lain (bapa terhadap anak, suami isteri, abang, adik, kakak, jiran tetangga etc.), bezanya ialah bagaimana keadaan seseorang itu menghadapi stress dan kaedah ia menyelesaikannya. Berbahagialah orang yang dapat menahan dirinya dari bertindak "ganas" ketika stress dan sentiasa tenang hidupnya kerana ia tidak menganggap stress sebagai satu ancaman tetapi satu ujian rahmat dari Allah s.w.t.

Akibat dari stress yang paling buruk ialah sesetengah orang menyelesaikannya dengan terjun dari Jambatan Pulau Pinang, atau dari rumahpangsa 20 tingkat, atau makan racun, menikam atau menembak diri sendiri dan bermacam2 cara lagi. Itulah kesudahan orang yang lemah tidak boleh melawan stress dalam diri sendiri. Biarkan mereka. Kita orang Islam, dan mati kerana membunuh diri adalah dilarang, berdosa besar. Itu bukan ajaran Islam. Orang Islam adalah orang yang kuat fizikal dan mental. Tiada masalah yang tak boleh diselesaikan, cuma ia memerlukan masa, kaedah yang betul dan keberanian mencuba. Mencuba sesuatu adalah lebih baik dari berdiam diri. Sesetengah orang pula, baik sikit dari bunuh diri, dia melepaskan tekanannya dengan mengambil dadah ekstasi, meminum minuman memabukkan, menghabiskan masa di night club, atau cara murah minum air ketum, hidu gam dan lain-lain.  Apabila sudah habis, ia balik ke rumah, masalahnya tidak juga selesai malah bertambah.  Kesihatan badan fizikalnya semakin merosot dan akhirnya membawa kepada kematian jika tidak diambil langkah mengawal di peringkat awal.

Kita, ada masanya merasa diri terlalu rendah berbanding rakan-rakan dan orang lain, samada dari aspek akademik, kerjaya, pekerjaan, pemilikan hartabenda dunia, keimanan dan serbaserbi.  Jika timbul perasaan seperti ini dan selalu berkata pada diri sendiri "aku ni terok betul lah,"  ia akan mendorong kepada hilang rasa bersyukur dan diganti dengan tekanan/stress dalam diri.  Jika semakin hari semakin bertambah tekanan dalam diri akhirnya ia akan "meletop" dalam erti kata, ia sudah sampai kepada tahap berputus asa dan mencari short-cut menyelesaikan masalah yang dihadapi ......i.e. keluar dari dunia ini @ mati!  Semoga Allah s.w.t. memelihara kita semua dari perkara demikian.

Jika kita gagal menangani stress di peringkat awal, ia akan meredap dan menjangkiti sistem di dalam badan kita. Tekanan darah jadi tidak menentu, degupan jantung menjadi lemah, otak gagal memberi respon dan seluruh organ dalam diri tidak dapat berfungsi dengan baik. Kesudahannya, satu persatu penyakit akan datang bermula dengan sakit jantung, buah pinggang, paru-paru, kencing manis dan sebagainya.  Jangan kita sangka umur 30han masih muda dan sukar dihinggapi penyakit tanpa kita sedari kitalah yang mencipta penyakit dalam diri sendiri.

Saya terjumpa sebuah artikel berkaitan stress yang ditulis oleh Klinik Nury, Ampang, Selangor.  Saya ambil kesempatan nak promote Klinik ini yang menyediakan berbagai-bagai perkhidmatan perubatan dan kesihatan diri. Artikelnya membincangkan stress dari sudut keagamaan dan saintifik.
.................................................................................................................................
(Sumber: Klinik Nury, Bukit Antarabangsa, Ampang, Selangor)

STRESS atau tekanan ialah apabila 5 faktor penting untuk otak dan sistem saraf berfungsi dengan baik tidak wujud secara seimbang. Antara sebab yang terpenting sekali ialah tekanan emosi dari makanan serta minuman dan persekitaran.

Apabila kita menghadapi sesuatu masalah, otak kita respon secara otomatik dengan mengeluarkan sejenis kimia yang bernama adrenaline dalam kadar yang berlebihan dari yang kita perlukan. Biasanya jika keadaan seimbang apabila jumlah adrenaline yang berlebihan ini akan di turunkan balik oleh satu hormon yang di keluarkan oleh glan ADRENAL yang terletak di atas dan belakang buah pinggang kita. Jika keadaan ini tidak wujud atau terlalu banyak adrenaline di keluarkan, kita akan terus merasa kesannya seperti jantung berdebar, pernafasan cepat dan cetek, rasa seram sejuk, hingga ada yang menangis, menjerit atau meraung, rasa nak buang air besar, terkencing dalam seluar. Ini ialah tanda-tanda untuk tubuh kita cuba melawan paras adrenaline yang tinggi itu. Untuk tujuan ini kita memerlukan tenaga.

Jantung yang cepat membolehkan lebih banyak darah mengalir untuk membawa oksigen ke otot dan otak untuk membolehkan kita menhasilkan tenaga itu. Responnya biasanya ialah dengan cara melawan seperti menjerit, memukul, merosakkan barang-barang atau lain – iaitu menangis, termenung atau masuk ke alam sendiri (merajuk). Kita namakan ini respon “survival”, iaitu melawan atau lari dan kita namakan respon binatang mammalia atau reptilia.

Sekiranya kita beriman dan berakal kita akan menghadapi masalah itu dengan cara positif:

- Menarik nafas panjang
- Mengucap
- Menyempurnakan solat dan cepat bertenang
- Menyempurnakan exercise “relaxation dan visualisation” .

TANDA-TANDA STRESS:

Orang yang menerima amarah ini juga akan dengan itu respon dengan cara yang sama iaitu lawan, lari atau merajuk di sebabkan juga oleh adrenaline yang berlebihan. Jika orang itu berakal, dia akan respon dengan cara positif dan dengan itu tidak mengalami stress. Bagi anak kecil mereka belum lagi berakal. Sekiranya anak itu sering mengalami keadaan seperti ini ia akan menyebabkan anak itu tidak rapat dengan ibu bapanya atau penjaganya dan sekiranya berlarutan anak itu akan menyisihkan diri dan masuk ke alamnya sendiri. Jika tanda-tanda itu wujud sebelum 3 tahun, ini bermakna anak itu telah mengalami stress dari dalam rahim ibu lagi dan keadaan itu di beri nama Autisma. Jika tanda itu wujud selepas 3 tahun kita biasa kenali orang itu sebagai orang gila atau “Schizophrenia” .

Anak juga belajar cara mengatasi stress dan akan memprogramkan perangai marah atau merajuk dalam otaknya, dan akan dengan itu membentuk perangainya, keperibadiannya dan perwatakannya kelak waktu dewasa. Ibu yang sentiasa dalam keadaan stress waktu mengandung akan menyebabkan anak dalam kandungan juga stress, dan boleh menyebabkan keguguran, lahir belum cukup bulan, atau anak menghidap sawan tarik atau di lahirkan anak kurang upaya.

Bukan sahaja orang yang menerima akan mengalami stress, orang yang amarah itu juga akan mengalami stress.

DI ANTARA TANDA-TANDA (FIZIKAL) STRESS IALAH :

Ø Otot-otot muka bergerak

Ø Cakap gagap atau tidak terus (stuttering) atau gagap

Ø Menggigit kuku atau bibir

Ø Mengetuk lantai atau meja dengan tangan atau kaki cara berterusan

Ø Menggoyangkan kaki

Ø Jantung berdebar

Ø Pernafasan cepat

Ø Sakit perut yang tidak ada kaitan dengan makanan

Ø Muka merah atau pucat

Ø Tangan sejuk dan berpeluh (basah)

Ø Rasa loya atau tidak lalu makan

Ø Mulut kering

Ø Rasa takut sesuatu akan terjadi

Ø Kerongkong rasa tersekat

Ø Sentiasa menelan air liur

Ø Tidak boleh tidur atau ada masalah tidur

Ø Tidak boleh memberi tumpuan

Ø Selalu pening kepala atau sakit

Ø Lemah lutut

Ø ‘Fidgetiness’, iaitu mengusik orang, merosakkan barang-barang atau mendera binatang

Ø Senang panik

Ø Senang lupa

Ø Ceret-beret yang tidak ada kena mengena dengan makanan

Ø Kencing malam

Ø Mengigau

Ø “HYSTERIA” atau menjerit-jerit tanpa sebab

Ø Merajuk

Keadaan ‘STRESS’, sekiranya tidak dikawal dikalangan orang dewasa akan menyebabkan tekanan darah naik tinggi (melebihi 120/80) secara berterusan, yang akhirnya boleh menyebabkan jantung lemah, paru-paru lemah dan otak lemah, dan juga sistem ketahanan dalaman atau sistem imuniti lemah dan sistem lain juga lemah termasuk pengaliran darah. Jadi ini lah penyebab penyakit seperti darah tinggi,kencing manis, lemah jantung,sakit sendi, gastrik, ulser, penyakit-penyakit kronik dan malahan kanser.

MAKANAN DAN STRESS :

Makanan dan minuman udara dan air boleh juga menyebabkan stress. Kekurangan oksigen atau bertambahnya karbon dioxida dan carbon monoxida atau ketiga-tiganya atau bertambahnya bahan-bahan racun yang akan menyumbatkan saluran darah dan usus. Diantara makanan yang diberi nama ‘Junk Food’ atau makanan dera diri ialah makanan atau minuman yang terlalu banyak gula pasir, kafin dalam kopi, tannin (dalam teh) xantin (dalam coklat) dan makanan dan minuman yang terlalu banyak perasa, pengawit, pewarna dan monosodium glutamate atau MSG. Minuman dalam tin dan kotak termasuk susu lembu juga termasuk dalam katogeri makanan dera diri atau “JUNK FOOD”

Semua makanan ini menyebabkan stress dan dengan itu kesan-kesan stress seperti penyakit alahan dan kelemahan sistem imuniti yang menyebabkan kita rasa letih dan tidak bermaya, yang menyebabkan pula kita sering marah dan lain-lain yang menambahkan lagi ‘Stress’ itu.

Rokok merupakan satu lagi faktor penting yang bukan sahaja merbahaya kepada penghisapnya tetapi juga kepada orang atau anak-anak yang menyedut asapnya. Asap ini mengandungi karbon monoxida yang merosakkan oksigen dan jika disedut oleh ibu mengandung boleh menyebabkan kecacatan janin dan jika disedut oleh anak kecil, akan mengurangkan potensinya untuk menjadi cemerlang, dan mungkin akan mendapat penyakit-penyakit kronik di usia awal.

FREE RADICAL :
‘Free Radicals’ atau habuk-habuk api merupakan faktor baru yang dikesan yang boleh menyebabkan sel terbakar dan jika berterusan boleh menyebabkan penyakit-penyakit seperti Kanser, Arthritis dan penyakit-penyakit lain.

Makanan dan minuman sekarang secara am telah diproses dan tidak ada lagi enzim, vitamin dan galian yang boleh menghadamkan sepenuhnya makanan dan minuman itu. Ini akan menambahkan ‘Stress’, menambahkan racun darah dan menambahkan lagi ‘Yis’ atau ‘Ragi’ yang dikenali sebagai Candida, yang akan menjadi punca penyakit-penyakit Alahan, Asthma, Arthritis, sering marah dan lain-lain.

Amalan berpuasa akan membantu mengatasi masalah ini dan di perkuatkan dengan amalan MENU pusingan, cara makan yang betul, cara minum yang tepat dan menambahkan kekuatan itu dengan makan vitamin dan galian tambahan yang sesuai.

SALURAN DARAH TERSUMBAT :

Hasil dari emosi yang negatif dan makanan dan permakanan dera diri yang menyebabkan STRESS, badan kita banyak mengeluarkan kolesterol berat dan protein atau LDL (Low Density Lipo protein) yang akan menyumbat saluran-saluran darah. Yang penting sekali ialah saluran darah ke otak dan jantung. Tiga puluh peratus dari jumlah oksigen yang dihidu mesti sampai ke otak pada setiap ketika. Jantung juga memerlukan darah yang cukup untuk berfungsi dengan baik supaya darah yang membawa oksigen dan makanan ke otak cukup untuk otak berfungsi dengan baik. Demikian juga dengan sisa-sisa hasil dari metabolisma dari otak dan tubuh mesti di proses dan di bawa keluar melalui air kencing, najis, peluh dan penafasan.

APAKAH RAWATAN YANG DI SEDIAKAN ?

RAWATAN YANG DI SEDIAKAN DI KLINIK INI IALAH :

Ø Chelation Therapy di beri melalui drip 2 ½ - 3 jam satu sesi.

Ø Vitamin c drip yang diberi melalui drip dalam dos yang tinggi untuk menguatkan sistem ketahanan dalaman.

Ø Injection B-komplek dan B-12 secara rutin bersama dengan semua jenis terapi yang diberi.

Ø Cuci usus ( Colon Hydrotherapy )

Ø Ozone dan Infra-Red terapi yang diberi bersama multi-mineral drip.

Ø O2CO2 Therapy

Ø AIT (Auditory Integration Training) – (Latihan Integrasi Pendengaran)

Ø Rawatan Anak Istimewa seperti Cerebal Palsy, Down’s Syndrom, Autisma, Attention Deficit Syndrome, anak yang hyperaktif dan lain-lain yang kami beri satu nama sahaja iaitu “Brain Injury” atau kecederaan otak.

Ø Laser Therapy.

Jika anda mengalami stress, segera dapatkan rawatan di :

KLINIK NURY
No 9 & 11 Lorong Wangsa 5A
Off Jalan Wangsa 5
Bukit Antarabangsa
68000 Ampang
Selangor
TELEFON : 03-41075479 atau 03-41075487 (waktu pejabat)


No comments:

Post a Comment