Friday, October 26, 2012

69.0 Sakit jantung Vs Pengguna TV / Komputer

Kucing pun kalau diberi peluang, ia akan menghabiskan masa bermain games di komputer.


30 Ogos 2001 - hari terakhir di pejabat UDA Holdings, Bangunan Mutiara I & P, Green Hall, Pulau Pinang sebagai Pengurus Pemasaran. Mula bertugas sejak 3 Ogos 1982 dan menggunakan komputer sejak ia mula diperkenalkan .... Wordstar, Lotus 123,  tulisan hijau dengan background hitam .... anda masih ingat?

Selepas VSS dan bersara, masih menggunakan komputer sendiri di rumah.  Saya boleh menghabiskan masa berjam-jam sehari menghadap komputer.

Surau R&R Gurun, Kedah - lebihkan masa sujud kerana mengikut penyelidikan seorang doktor pakar saraf, di bahagian otak manusia terdapat satu urat atau saraf yang cuma dapat dimasukki oleh darah ketika seseorang itu sedang sujud ....... 

Pada zaman sekarang TV dan komputer merupakan satu keperluan kepada setiap individu bergantung kepada fungsi penggunaannya.  Ada orang bekerja dari pagi hingga petang di hadapan komputer seperti programmer, perancang, penganalisa sistem, kaunter-kaunter bayaran, pegawai Kerajaan dan swasta, kontraktor, pelajar, pengguna yang membayar bills on-line dan akhir sekali tidak lupa orang seperti saya ...... ehem Pesara.  Penggunaan komputer secara meluas di semua aspek kehidupan manusia mengundang BAHAYA kepada kesihatan samada kita sedari ataupun tidak.  Jadi, perlulah kita awasi kerana pada peringkat permulaan ia tidak menunjukkan apa-apa sintom atau tanda kita sudah dihinggapi penyakit kerana kesannya dalam jangkamasa panjang.  Saya temui artikel tentang "Risiko Sakit Jantung Bagi Penonton TV" yang amat penting kita baca dan amalkan.

Rujukan: http://www.rawatan.org/risiko-sakit-jantung-bagi-penonton-tv/

Risiko Sakit Jantung Bagi Penonton TV

MENGHABISKAN masa berlebihan di depan televisyen atau skrin komputer meningkatkan risiko penyakit kardiovaskular dan mati awal, walaupun individu tersebut dari kategori yang rajin bersenam.

Itu adalah penemuan yang diperoleh dari Jurnal Kolej Kardiologi Amerika isu Januari 2011.

Data menunjukkan, berbanding dengan individu yang menghabiskan masa kurang dari dua jam menonton televisyen untuk hiburan seperti menonton rancangan televisyen, menggunakan komputer atau bermain permainan video, mereka yang menggunakan lebih daripada empat jam untuk tujuan yang sama mempunyai risiko dua kali ganda untuk terlibat dalam masalah kardiologi yang seringkali dirujuk ke hospital dan kematian atau kedua-duanya sekali.

Penyelidikan tersebut merupakan julung kali dibuat dan ia mengaitkan masa menonton televisyen dan risiko maut akibat kardiovaskular.

Kajian ini juga mencadangkan faktor metabolik dan keradangan berkait dengan tabiat duduk lama dan risiko kesihatan jantung.

“Orang yang menghabiskan masa berlebihan di depan skrin seperti menonton televisyen akan mempunyai kebarangkalian untuk mati secara tiba-tiba dan menderita masalah berkaitan kesihatan jantung.

“Analisis kami juga mencadangkan mereka yang menghabiskan masa dua jam ke atas setiap hari di depan skrin meletakkan dirinya berisiko untuk mendapat penyakit berkaitan jantung,” ujar Dr. Emmanuel Stamatakis, dari Jabatan Epidemiologi dan Kesihatan Awam, Kolej Universiti London, United Kingdom.

Malah risiko kematian bagi mereka yang menghabiskan masa lebih empat jam menonton skrin hiburan meningkatkan sebanyak 125 peratus, berbanding 48 peratus bagi mereka yang cuma menghabiskan masa kurang dua di depan televisyen.

Tabiat tersebut meningkatkan risiko serangan penyakit berkaitan tekanan darah tinggi, Indeks Jisim Badan (BMI) dan penyakit-penyakit berkaitan merokok.

Penemuan ini turut mencadangkan pengamal kesihatan awam membuat garis panduan dengan menganjurkan gerakan-gerakan senaman ringkas dan cara duduk yang betul terutama pada individu berumur dan menghabiskan banyak masa secara tidak aktif.

Antaranya seperti membongkok di bawah meja atau komputer.

“Ini sebenarnya tentang tabiat. Kita macam sudah diprogram, balik rumah terus tekan suis televisyen dan duduk sehingga berjam-jam lamanya. Memanglah ia satu perkara yang seronok dan senang dibuat, tapi ketahuilah dengan tabiat seperti itu memburukkan kesihatan jantung dan kesihatan anda secara keseluruhannya,” ujar Dr. Stamatakis.

Satu lagi penemuan hasil kajian yang disiarkan dalam jurnal tersebut ialah, duduk dalam masa yang lama akan mempengaruhi tubuh badan manusia sama ada dalam jangka masa panjang atau pendek.

Penyelidik juga akan mencari formula bagaimana untuk mengubah suai kehidupan demi mengurangkan masa duduk dan meningkat pergerakan dan senaman.

Secara umumnya, kajian tersebut telah melibatkan seramai 4,512 orang dewasa yang juga merupakan responden daripada Kajian Kesihatan Scotland 2003.

Sejak tahun tersebut sejumlah 325 kematian daripada pelbagai punca dan 215 penyakit berkaitan jantung terjadi sepanjang tempoh purata 4.3 tahun kaji selidik.

Waktu menonton yang diukur dalam kajian ini termasuk mereka yang suka menonton DVD/TV, permainan video dan termasuk menggunakan komputer untuk tujuan berhibur.

This entry was posted on Thursday, January 13th, 2011 at 11:41 am and is filed under Kesihatan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

No comments:

Post a Comment