Friday, November 23, 2012

74.0 Tayar - berpijak di bumi nyata!


Boleh dikatakan majoriti kita memiliki sebuah kereta atau sekurang-kurangnya sebuah motosikal. Walau jenis apapun kenderaan kita, yang menghubungkan ia dengan bumi ialah tayar. Jadi, berilah perhatian kepada tayar. Ada di antara kita yang tidak pernah pun menoleh ke tayar kereta atau mengambil tahu tentangnya. Kita mungkin berkata, "apa perlu aku ambil tahu tentang catatan pada tayar kereta, kalau botak dan bunganya dah haus, tukar saja yang baru." Ambil tahu tentang tayar akan menguntungkan kita ketika menukar tayar baru.


You will find the size of a tyre on its sidewall. With a quick explanation as to what the different numbers mean, you will see that it is very quick and very easy to find out a tyre's size.

Looking at the following image, you will see the mixture of letters and numbers: "205 55 R16 91 W"

We have broken down each section in the following table, explaining what each number/letter means:

Sidewall Marking
Explanation

205

Width of the tyre in millimetres

55
Height of the tyre sidewall as a percentage of the width. 

In this case 55% of 205mm. Also know as the aspect ratio.

R

Radial Construction

16

The diameter of the tyre's inner rim in inches

91

Load Rating of the Tyre. In this case its 615kg

W

Speed Rating. Indicates the maximum speed for the tyre when at full load. In this case 168 mph.

E4

ECE type approval mark, which demonstrates the tyre has been tested as high quality by the European Regulatory Authorities. All Tyres sold by Blackcircles.com carry this mark.




(akan disambung ..... )



1 comment:

  1. Nak cari tayar? Cuba website http://mytayar.com

    Ada 20 kedai di kawasan Lembah Klang yang feed harga kat website. Harga yang dipaparkan dah masuk balancing dan valve. Free alignment kalau beli 4 tayar.

    Confirm tak kena tipu dengan kedai sebab semua terms + conditions dah dijelaskan di website.

    Anda hanya perlu masukkan spec tayar terus ke website. Website akan menunjukkan info mengenai offer dari Network Workshops kami. Anda boleh pilih apa yang penting untuk anda samada harga, lokasi, jenama atau model tayar.

    Website akan pantau kedai supaya mereka tak menipu customer website. Anda hanya perlu bayar 5% deposit online. Lepas tu website akan hantar email info mana nak pergi. Balance 95% bayar terus kat kedai.

    Nak cari bateri dan package service kereta pun ada...

    ReplyDelete