Saturday, July 14, 2012

42.0 JJK - Jom jalan kaki!

Berjalan kaki biasa dengan tenang tidak gopoh-gapah atau jogging adalah satu cara penjagaan kesihatan yang amat murah (tidak perlu apa-apa peralatan senaman yang mahal-mahal).

Di bawah tapak kaki kita terdapat point-point yang berkait dengan setiap organ dalaman kita. Dengan mengusap atau mengurut point-point tersebut, ia boleh merawat kesakitan yang dialami, Insya'allah. Sekarang ini terdapat pakar "Reflexology" (urut tapak kaki). Tapi kalau tiada masa atau susah mencari pakar, memadai luangkan sedikit masa dengan banyakkan berjalan kaki.  Telah jadi tabiat kita, kalau bawa kereta, mesti parking paling dekat dengan tempat yang dituju seperti pejabat atau kompleks perniagaan. Apa kata, parking jauh supaya dapat berjalan kaki.  Apabila berjalan kaki, secara tidak langsung kita menekan "suis" organ-organ badan kita supaya ia sentiasa cergas dan berfungsi dengan baik.  Bangunan tinggi ada lif, apa salahnya sekali sekala jangan naik lif tapi jalan kaki naik tangga (takat tingkat 2 atau 3 okaylah).


Teringat saya kepada al-marhum walid saya, Shaikh Ahmad Baladram.  Sejak saya kecil lagi, saya lihat boleh dikatakan setiap pagi, al-marhum akan keluar rumah (terletak di sebelah kedai kopi Jalan Patani, Pulau Pinang) berjalan kaki ke Jalan Dato Keramat malah sehingga Simpang Enam (KOMTAR) dan balik selepas makan nasi kandar.  Al-marhum meninggal dunia dalam usia 71 tahun kerana serangan jantung.  Allah rahmati ruhnya, Amiin.

Terdapat satu artikel menceritakan kelebihan jogging. Sila rujuk: http://www.hopeitw.com/keep-walking/

The organs of your body have their sensory of touches at the bottom of your foot. If you massage these points you will find relief from aches and pain as you can see the heart ♥ is on the left foot. Typically they are shown as points and arrows to show which organ it connects to.

It is indeed correct since the nerves connected to these organ terminate here. This is covered in great details in Acupressure studies or textbook.

ALLAH (swt) created our body so well that He thought of even this. He made us walk so that we will always be pressing those pressure points and thus keeping these organ activated at all times.


Jadi, jom kita berjogging. Beli kasut getah yang murah-murah dah memadai asalkan jangan pakai kasut bertapak tinggi di tumit.  Jadikan kehidupan kita sentiasa sihat afiat.  Prevention is better than cure!

No comments:

Post a Comment