Thursday, July 18, 2013

192.0 Begini wajah "nazak"?

Assalaamu'alaikum para saudara mara, sahabat dan kenalan saya.  Bukanlah tujuan saya hendak menakutkan sesiapa.  Apa yang dipaparkan di bawah ini ialah sedikit ilmu pengetahuan tentang keadaan "nazak" di akhir umur seorang manusia sebelum ia meninggalkan dunia yang fana ini dan tidak akan kembali lagi.  Seterusnya .... apakah nasibnya, bagaimana keadaannya .... Allah s.w.t. jua yang mengetahui dan yang menetapkannya. Cuma sebagai peringatan, jangan kita lupa bahawa pada satu hari, tetamu Allah akan datang dan menjemput kita berpindah ke alam barzah.  Pada masa itu, kita tidak boleh berdalih atau meminta ditangguhkan sebentar.  Mahu tak mahu, kena ikut, elak kena, tak elak pun kena! Selalulah berdoa agar Allah memelihara kita dari dugaan sakratulmaut (keadaan nazak) .... ujian terakhir manusia samada lulus sebagai seorang "Islam" atau sebaliknya.  Ingatlah, bukan lidah (yang sentiasa berbohong) yang akan berdailog dengan iblis laknatullah yang hadir pada saat-saat akhir memujuk kita mengikutinya (ke neraka) tetapi keimanan kita selama hidup ini.  Pada masa itu, diri akan merasa dahaga yang teramat sangat seperti dihiris dengan pisau tajam, merasa lapar yang teramat lapar seperti tidak makan 10 hari atau lebih dan pelbagai kesulitan silih berganti. Pada ketika itu, mulut telah dikunci mati, dan keruhanian kita yang mengalami segala-galanya. Dibuka Allah pengadang yang selama ini tertutup..... pintu ke alam barzah. Akan kelihatan kenikmatan atau bencana. Tetapi dari riak wajah mayat, ada yang Allah izinkan ia tersenyum di akhir hayatnya i.e. manusia-manusia yang terpilih sahaja seperti para alim ulamak atau pejuang syahid.  Keadaan Malikalmaut menarik keluar ruh dari jasad bergantung kepada simati itu, jika ia seorang Islam yang beriman, dipermudahkan dengan lemah lembut (mati dalam keadaan Husnul Khaatimah) tetapi jika ia seorang kafir (mati dalam keadaan Su'ul khaatimah), tak dapat dibayangkan bagaimana Malikalmaut menyentap keluar dengan rasa marah dan geram.  Tapi seperti yang kita lihat, wajah mayat orang Islam atau kafir sama saja ...... mati dalam keadaan tenang, mata tertutup rapat, lidah tak terjelir pun etc, kerana yang mengalami kesakitan dan keperitan itu adalah ruh bukan jasadnya. Dan lagi, jika orang Islam mati tersenyum tetapi orang kafir mati terbeliak mata dan terjelir lidah, maka dunia ini akan didiami 100% orang Islam.  Selalulah berdoa: "Ya Allah, matikanlah aku dalam keadaan husnul khaatimah dan jadikan mati ku sebagai kerehatan bagiku."

Katakanlah (wahai Muhammad): "Sebenarnya maut yang kamu melarikan diri daripadanya itu, tetaplah ia akan menemui kamu; kemudian kamu akan dikembalikan kepada Allah yang mengetahui segala yang ghaib dan yang nyata, lalu Ia memberitahu kepada kamu apa yang kamu telah lakukan." 
(Surah Al Juma`ah Ayat 8)

Di bawah ini adalah petikan dari sumber: http://www.usahataqwa.com/kematian/nazak.html, yang menerangkan lebih terperinci suasana "nazak" yang akan kita lalui bersama.  Setiap yang bernyawa akan merasai mati - itu janji Allah yang tidak boleh diubah.Selalulah kunjungi masjid/surau ketika hidup, kerana akhirnya kita ke masjid juga.
Allah rahmati ruhnya, Allahyarham Yusof Zakaria, pakcik saya kembali ke rahmatullah
di Sungai Petani, Kedah pada 27/12/2012 - Al-faatihah.

Kediaman akhir di dunia ini .... Kita dicipta Allah, kepadaNya jua kita dikembalikan.

Selalulah lawati kuburan ahli keluarga kita, khasnya kedua ibubapa kita.
Bacalah apa-apa surah dan niatkan pahala bacaan itu disedeqahkan kepada mereka.
Jangan lupa berdoa: "Ya Allah, ampunilah dosa ku dan dosa kedua ibubapa ku, 
kasihanilah mereka sepertimana mereka mengasihani kami ketika kecil, Amiin."

Rasullullah S.A.W bersabda: Apabila telah sampai ajal seseorang itu maka akan masuklah satu kumpulan Malaikat ke dalam lubang-lubang kecil dalam badan dan kemudian mereka menarik rohnya melalui kedua-dua telapak kakinya sehingga sampai kelutut. Setelah itu datang pula sekumpulan Malaikat yang lain masuk menarik roh dari lutut hingga sampai ke perut dan kemudiannya mereka keluar. Datang lagi satu kumpulan Malaikat yang lain masuk dan menarik rohnya dari perut hingga sampai ke dada dan kemudiannya mereka keluar. Dan akhir sekali datang lagi satu kumpulan Malaikat masuk dan menarik roh dari dadanya hingga sampai ke kerongkong dan itulah yang dikatakan saat nazak orang itu."

Apabila roh keluar dari jasad, ia akan berkata-kata dan seluruh isi alam sama ada di langit atau bumi akan mendengarnya kecuali jin dan manusia. Apabila mayat dimandikan, lalu roh berkata: “Wahai orang yang memandikan, aku minta kepadamu kerana Allah untuk melepaskan pakaianku dengan perlahan-lahan sebab pada saat ini aku beristirahat daripada seretan Malaikat maut”. Selepas itu, mayat pula bersuara sambil merayu: “Wahai orang yang memandikan, janganlah engkau menuangkan airmu dalam keadaan panas. Begitu juga jangan menuangnya dengan air yang dingin kerana tubuhku terbakar apabila terlepasnya roh dari tubuh”.

Apabila dimandikan, roh sekali lagi merayu : "Demi Allah, wahai orang yang memandikan, jangan engkau menggosok aku dengan kuat sebab tubuhku luka-luka dengan keluarnya roh”. Setelah dimandi dan dikafankan, telapak kaki mayat diikat dan ia pun memanggil-manggil dan berpesan lagi supaya jangan diikat terlalu kuat serta mengafani kepalanya kerana ingin melihat wajahnya sendiri, anak-anak, isteri atau suami buat kali terakhir kerana tidak dapat melihat lagi sampai Hari Kiamat.

Sebaik keluar dari rumah lalu ia berpesan: “Demi Allah, wahai jemaahku, aku telah meninggalkan isteriku menjadi balu. Maka janganlah kamu menyakitinya. Anak-anakku telah menjadi yatim dan janganlah kalian menyakiti mereka. Sesungguhnya pada hari itu aku telah keluar dari rumahku dan aku tidak akan dapat kembali kepada mereka buat selama-lamanya”. Sesudah mayat diletakkan pada pengusung, sekali lagi diserunya kepada jemaah supaya jangan mempercepatkan mayatnya ke kubur selagi belum mendengar suara anak-anak dan sanak saudara buat kali terakhir.

Sesudah dibawa dan melangkah sebanyak tiga langkah dari rumah, roh pula berpesan: “Wahai Kekasihku, wahai saudaraku dan wahai anak-anakku, jangan kamu diperdaya dunia sebagaimana ia memperdayakan aku dan janganlah kamu lalai ketika ini sebagaimana ia melalaikan aku”. “Sesungguhnya aku tinggalkan apa yang telah aku kumpulkan untuk warisku dan sedikitpun mereka tidak mahu menanggung kesalahanku”. “Adapun didunia, Allah menghisab aku, padahal kamu berasa senang dengan keduniaan. Dan mereka juga tidak mahu mendoakan aku”.

Ada satu riwayat daripada Abi Qalabah mengenai mimpi beliau yang melihat kubur pecah. Lalu mayat-mayat itu keluar dan duduk di tepi kubur masing-masing. Bagaimanapun tidak seorang pun ada tanda-tanda memperolehi nur di muka mereka. Dalam mimpi itu, Abi Qalabah dapat melihat jirannya juga dalam keadaan yang sama. Lalu dia bertanya kepada mayat jirannya mengenai ketiadaan nur itu. Maka mayat itu menjawab: “Sesungguhnya bagi mereka yang memperolehi nur adalah kerana petunjuk daripada anak-anak dan teman-teman. Sebaliknya aku mempunyai anak-anak yang tidak soleh dan tidak pernah mendoakan aku”.

Setelah mendengar jawapan mayat itu, Abi Qalabah pun terjaga. Pada malam itu juga dia memanggil anak jirannya dan menceritakan apa yang dilihatnya dalam mimpi mengenai bapa mereka. Mendengar keadaan itu, anak-anak jiran itu berjanji di hadapan Abi Qalabah akan mendoa dan bersedekah untuk bapanya. Seterusnya tidak lama selepas itu, Abi Qalabah sekali lagi bermimpi melihat jirannya. Bagaimanapun kali ini jirannya sudah ada nur dimukanya dan kelihatan lebih terang daripada matahari.

Baginda Rasullullah S.A.W bersabda: Apabila telah sampai ajal seseorang itu maka akan masuklah satu kumpulan malaikat ke dalam lubang-lubang kecil dalam badan dan kemudian mereka menarik rohnya melalui kedua-dua telapak kakinya sehingga sampai kelutut. Setelah itu datang pula sekumpulan malaikat yang lain masuk menarik roh dari lutut hingga sampai ke perut dan kemudiannya mereka keluar. Datang lagi satu kumpulan malaikat yang lain masuk dan menarik rohnya dari perut hingga sampai ke dada dan kemudiannya mereka keluar. Dan akhir sekali datang lagi satu kumpulan malaikat masuk dan menarik roh dari dadanya hingga sampai ke kerongkong dan itulah yang dikatakan saat nazak orang itu.”

Sambung Rasullullah S.A.W. lagi: “Kalau orang yang nazak itu orang yang beriman, maka malaikat Jibrail A.S. akan menebarkan sayapnya yang di sebelah kanan sehingga orang yang nazak itu dapat melihat kedudukannya di syurga. Apabila orang yang beriman itu melihat syurga, maka dia akan lupa kepada orang yang berada di sekelilinginya. Ini adalah kerana sangat rindunya pada syurga dan melihat terus pandangannya kepada sayap Jibrail A.S. “Kalau orang yang nazak itu orang munafik, maka Jibrail A.S. akan menebarkan sayap di sebelah kiri. Maka orang yang nazak tu dapat melihat kedudukannya di neraka dan dalam masa itu orang itu tidak lagi melihat orang di sekelilinginya. Ini adalah kerana terlalu takutnya apabila melihat neraka yang akan menjadi tempat tinggalnya.

Dari sebuah hadis bahawa apabila Allah S.W.T. menghendaki seorang mukmin itu dicabut nyawanya maka datanglah malaikat maut. Apabila malaikat maut hendak mencabut roh orang mukmin itu dari arah mulut maka keluarlah zikir dari mulut orang mukmin itu dengan berkata: “Tidak ada jalan bagimu mencabut roh orang ini melalui jalan ini kerana orang ini sentiasa menjadikan lidahnya berzikir kepada Allah S.W.T.” Setelah malaikat maut mendengar penjelasan itu, maka dia pun kembali kepada Allah S.W.T.dan menjelaskan apa yang diucapkan oleh lidah orang mukmin itu.

Lalu Allah S.W.T. berfirman yang bermaksud: “Wahai malaikat maut, kamu cabutlah ruhnya dari arah lain.” Sebaik saja malaikat maut mendapat perintah Allah S.W.T . Maka malaikat maut pun cuba mencabut roh orang mukmin dari arah tangan. Tapi keluarlah sedekah dari arah tangan orang mukmin itu, keluarlah usapan kepala anak-anak yatim dan keluar penulisan ilmu. Maka berkata tangan: Tidak ada jalan bagimu untuk mencabut roh orang mukmin dari arah ini, tangan ini telah mengeluarkan sedekah, tangan ini mengusap kepala anak-anak yatim dan tangan ini menulis ilmu pengetahuan."  Oleh kerana malaikat maut gagal untuk mencabut roh orang mukmin dari arah tangan maka malaikat maut cuba pula dari arah kaki. Malangnya malaikat maut juga gagal melakukan sebab kaki berkata: Tidak ada jalan bagimu dari arah ini kerana kaki ini sentiasa berjalan berulang alik mengerjakan solat dengan berjemaah dan kaki ini juga berjalan menghadiri majlis-majlis ilmu.” Apabila gagal malaikat maut,  mencabut roh orang mukmin dari arah kaki, maka malaikat maut cuba pula dari arah telinga.

Wajah Asy-Syeikh Muqri al-Hafiz, ulamak Syria setelah wafat.

Mereka mendapat title "syahid", Insya'allah, seperti yang dijanjikan Allah.

Sebaik saja malaikat maut menghampiri telinga maka telinga pun berkata: “Tidak ada jalan bagimu dari arah ini kerana telinga ini sentiasa mendengar bacaan Al-Quran dan zikir.” Akhir sekali malaikat maut cuba mencabut orang mukmin dari arah mata tetapi baru saja hendak menghampiri mata maka berkata mata: “Tidak ada jalan bagimu dari arah ini sebab mata ini sentiasa melihat beberapa mushaf dan kitab-kitab dan mata ini sentiasa menangis kerana takutkan Allah.” Setelah gagal maka malaikat maut kembali kepada Allah S.W.T. Kemudian Allah S.W.T. berfirman yang bermaksud:”Wahai malaikatKu, tulis AsmaKu ditelapak tanganmu dan tunjukkan kepada roh orang yang beriman itu.” Sebaik saja mendapat perintah Allah S.W.T. maka malaikat maut menghampiri roh orang itu dan menunjukkan AsmaAllah S.W.T. Sebaik saja melihat Asma Allah dan cintanya kepada Allah S.W.T maka keluarlah roh tersebut dari arah mulut dengan tenang.
Abu Bakar R.A. telah ditanya tentang ke mana roh pergi setelah ia keluar dari jasad. Maka berkata Abu Bakar R.A: “Roh itu menuju ketujuh tempat:-

1. Roh para Nabi dan utusan menuju ke Syurga Adnin.

2. Roh para ulama menuju ke Syurga Firdaus.

3. Roh mereka yang berbahagia menuju ke Syurga Illiyyina.

4. Roh para shuhada berterbangan seperti burung di syurga mengikut kehendak mereka.

5. Roh para mukmin yang berdosa akan tergantung di udara tidak di bumi dan tidak di langit sampai hari kiamat.

6. Roh anak-anak orang yang beriman akan berada di gunung dari minyak misik.

7.Roh orang-orang kafir akan berada dalam neraka Sijjin, mereka diseksa berserta jasadnya hingga sampai hari Kiamat.”

Telah bersabda Rasullullah S.A.W: Tiga kelompok manusia yang akan dijabat tangannya oleh para malaikat pada hari mereka keluar dari kuburnya:-

1. Orang-orang yang mati syahid.

2. Orang-orang yang mengerjakan solat malam dalam bulan ramadhan.

3. Orang berpuasa di hari Arafah.


2 comments:

  1. Ya Allah! Kuatkan lah Keimanan dan ketakwaanku kepada engkau, dan matikanlah aku dalam iman..

    ReplyDelete